Количка 0 x

Зимата и АроМагичното действие на етеричните масла

Зимата и АроМагичното действие на етеричните масла

На 21 декември официално зимата дойде и беше обявен първия зимен ден за ширините на България. Това беше най-краткият ден и най-дългата нощ на годината.

Всички знаем, че зимните дни могат да бъдат малко подтискащи поради липсата на светлина и по-малка възможност за движение, но пък най-хубавото е, че най-тъмните дни вече са зад гърба ни. След 21 декември дневните часове ще стават все по-дълги и светлата част от деня ще бъде все по-често явление…с две думи след зимата трябва да дойде пролетта.

Въпреки че дните се изтъркулват все още има доста зимни моменти за изживяване у дома на топло с най-близките хора. А за да бъдат тези моменти още по-вълшебни, те съветвам да се обърнеш към етеричните масла. Те повдигат настроението в мрачните дни, укрепват имунната ситема и внасят топлина и уют.

Ароматерапията подпомага функционирането на организма, укрепва физическото и психическото състояние. Етеричните масла могат да бъдат използвани в аромалампа, за масаж в комбинация с базови масла, да бъдат добавени в топла вана. Ето и кои етерични масла са най-подходящи за есенно-зимния сезон и как да ги включиш в ежедневието си:

Риган

имуностимулиращо, антивирусно, противогъбично, антибактериално, противовъзпалително.

Идеално за зимните месеци, бори се с грипа и настинките, стимулира вътрешното спокойствие и намалява тревожността и стреса. С него се превръщаш в непоклатима гръцка богиня.

Според гръцката митология риганът е създаден от богинята на красотата Афродита като символ на щастието. Тя засадила риган в своята градина в планината Олимп и нарекла билката „планината на радостта“, като искала да покаже на хората как изглежда радостта. Тя твърдяла, че билката мирише на самата нея! Дала я на простосмъртните, за да разберат какво е радост и да се докоснат до нейния божествен аромат.

Етеричното масло от риган е сред най-ефикасните антимикробни агенти в природата.
Според изследвания то потиска развитието на 25 различни вида бактерии, между които животински, растителни патогени и бактерии, свързани с хранителни отравяния и разваляне на храните.
Риганът е едно от най-мощните и ефективни етерични масла от семейство Ментови.

Маточина

противовъзпалително, психосоматично, антисептично, имуностимулиращо.

Мощните релаксиращи и успокояващи свойства на висококачественото масло от Маточина го превръщат в етеричното масло с най-силен седативен ефект върху централната нервна система. Успокояващият му аромат е истинско вълшебство за сетивата! 
Маслото е безценно при свръхактивна и превъзбудена нервна система, при състояние на прекомерно безпокойство, тревога, страх, напрегнатост.

Римска лайка

аналгитично, антидепресант, анти-невралгично.

Считано за едно от най-древните и многофункционални етерични масла, маслото от римска лайка е било използвано за лечение на много и различни състояния. Днес то често се използва за естествено лечение на проблеми с нервната система, екземи, трески, киселини, подагра, тревожност, безсъние и много други.

Използване на аромалампа (дифузер)

Всички ароматни лампи са разделени на два вида: електрически и неелектрически. Освен, че придава чудесен аромат на цялото помещение, електрическата аромалампа подобрявa настроението, дезинфекцира въздуха и спомага повишаването на имунитета чрез вдишване. Напълни контейнера на лампата с вода, добави микс от 5-15 капки етерично масло, вкючи я към контакт, ароматизирай цялото помещение и се наслади!

И накрая, но не на последно мястя ще споделим една наша малка тайна.

Можеш да си направиш парна баня у дома – постави неелектрическа арома лампа с избраното от теб етерично масло или микс от етерични масла, запали свещта, затопли банята преди да влезеш като пуснеш леко гореща вода, затвори вратата и изчакай аромата на маслото да се разнесе. След около 10 минути банята ще се е запарила и ще се е превърнала в истинска парна баня в която можеш да влезеш и да се насладиш на двойното действие.

X