Количка 0 x

Фотографът Димитър Узунов с първа авторска изложба в Регионална Библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора

Фотографът Димитър Узунов с първа авторска изложба в Регионална Библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора
Фoтoгpaфиятa е магия, изкуство, творчески процес, тя прохожда в началото на 19-ти век, но вече съществува във всеки аспект от живота ни.
Веднъж зародила се тя е вечна, както е вечна и темата за любовта, виното и морето.

Това е и самата тема на авторската фотографска изложба на Димитър Узунов, която ще бъде открита на 9 юли, от 18:30 часа, във фоайето на Регионална Библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора. Във връзка с откриването на изложбата „Любов и вино“ представяме на вашето внимание разговора ни с Димитър Узунов.

Как започна да се занимаваш с фотография?
От 28 години. Започнах от любопитство. Исках да знам как се случват нещата в тъмната стаичка. Аз съм от поколението, което добре познава аналоговия свят. Всичко ми е интересно. По този повод – имах възможност от ранно детство да експериментирам с различни неща, но най-много ме впечатли създаването на изображение „От нищото“ . По онова време разполагахме с доста примитивна техника. Налагаше се да бъдем много изобретателни и доста неща съм си изработил сам. Дори стативите за тази изложба съм направил ръчно заедно с мой приятел.

Как се породи идеята за изложбата „Любов и вино“?
Преди три години бяхме на кафе с моята съпруга в една китна сладкарничка. Аз съм романтично настроен мъж и когато видях обстановката си казах „Това е място за изложба“. Точно тогава се появи собственичката и след пет минути разговор се договорихме да направя първата си самостоятелна изява там. Случи се съвсем естествено. После добих смелост и втората такава беше на доста атрактивно и посещаемо място в града ни. Тази година мислех, че няма да имам възможност за трета, но в лицето на Добромира Петрова, co-founder на My dress code (www.mdcode.net) открих съмишленик, партньор и предизвикателство, а аз обичам предизвикателствата.

Кога ще бъде откриването ù? Колко фотографии ще бъдат представени във фоайето на старозагорската библиотека и докога ще продължи изложбата?
Откриването ще бъде на 9 юли, петък, от 18:30 часа, във фоайето на старозограската библиотекта. Гостите ще посрещнем на голямата красива тераса на библиотеката, ще осигурим елегантен кейтъринг, приятен музикален фон и подобаващо откриване. Ще бъдат показани над 20 фотографии. Посетителите ще могат да я разглеждат от 9 юли до  5 септември включително.

Какво ще видят посетителите по време на изложбата?
Моето усещане за любовта, романтиката, виното пресъздадено чрез фотография. Аз обичам нестандартния поглед в живота. Именно това са основните акценти в моята работа. Не обичам клишето и „ширпотребата“. Дори една снимка за спомен може да изглежда далеч извън общоприетите норми.

На кого се довери за селекцията на фотографиите?
При първата изложба селекцията беше изцяло по мое виждане. При тази обаче нещата са доста по-сериозни и имах нужда от мнение на човек с опит. Консултирах се с мой дългогодишен приятел – фотографът и художник Цветан Четъшки. Това е един много ерудиран човек с огромни познания в света на фотографията, изобразителното изкуство и в още много други сфери на заобикалящия ни свят. За моя радост почти във всички случаи мнението ни съвпадна на 100 процента.

Какво послание искаш да отправиш чрез изложбата?
Посланието е – обичайте се. Обичайте това което правите, обичайте красивото, обичайте добрия вкус. По този начин обичате себе си.

Планираш ли други авторски изложби и от къде черпиш вдъхновение за организиране и реализиране на твоите творчески идеи?

Планирам до края на живота си да творя. Доставя ми удоволствие да създавам нови неща. Имам още много творби за показване, но зависи от случая. Ако не мога да осъществя изложба чисто физически (заради обстановката с Ковид), ще продължа. Има достатъчно възможности в днешно време. В същото време не спирам да участвам в международни конкурси, където нивото е много високо и вече имам някои постижения. А откъде черпя вдъхновение е доста труден въпрос. Чета, гледам филми, снимки на колеги от цял свят, разсъждавам. Мое вдъхновение могат да бъдат както тези романтични моменти ,така и големите сътресения в живота. Имам две много силни фотографии, които не са включени в изложбата, направени точно в такъв момент.

Забавляваш ли се по време на работа?
Определено! Когато снимам, попадам в друг свят. Но както казах, има моменти когато след като съм заснел някакъв драматичен момент съм много разстроен и ми трябва един-два дни да се съвзем

Пожелай си нещо.
През последните две години всички разбрахме колко е важно здравето. Звучи като клише, но веднъж ме попитаха: „Ако си болен, можеш ли да ги осъществиш мечтите си?“ Оттогава редовно си го напомням. Всичко останало може да се постигне с труд и постоянство. Разбира се бих искал да имам възможност да помагам на много хора с работата си, да пътувам, да творя. Това последното обаче не може да се случи ако човек не е здрав. Така че, пожелавам здраве не само на себе си. Пожелавам го на всички!

X