Количка 0 x

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ИСОП (HYSSOPUS OFFICINALIS), ELICHRYSOS

16,80 лв.

100% ЧИСТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО, ДОБИТО ЧРЕЗ ПАРНА ДЕСТИЛАЦИЯ НА ЦВЕТОВЕТЕ ОТ ИСОП ( HYSSOP / Hyssopus Officinalis )
СЪСТАВ / INCI : Hyssop – Hyssopus Officinalis essential oil
CAS Number : 8006-83-5
ПРОИЗХОД : България
ОПАКОВКА : Флакон амбър стъкло от 10 ml

ИНФОРМАЦИЯ

Исоп/ Hyssopus officinalis/  е тревисто растение от рода  Hyssopus  и е от семейството на Ментата. Роден е в Южна Европа, Близкия изток и региона около Каспийско море. Името му идва от еврейската дума adobe или ezob , което буквално означава „свята билка“.
Древни текстове, включително Библията, описват многобройните ползи от исоп или Hyssopus officinalis. Споменава се в Новия Завет – при разпъването на Исус на кръста римските войници му поднасят напоена с оцет гъба, прикрепена на клонка от исоп. Вероятно поради тази причина през Средновековието в Европа растението е било особено ценено от Църквата и е било честа практика да се засажда в църковните и манастирските градини.
В някои части на света тя е имала духовна функция и се е смятало, че пречиства и „прощава греховете“.  В Християнството  исопа е било свято растение- символ на кръщението и примирението. В други религии  се свързва с пречистване.
Има дори библейска справка за масло от исоп – в стих 7 от Псалм 51 където се казва: „Ще ме прочистиш с исоп и ще бъда чист.“
Днес исопа  осигурява същите ползи и е в широко приложение. Когато се дестилира на пара, растението произвежда много мощно етерично масло с топъл, богат камфорен аромат.
Счита се за едно от най-силните антивирусни етерични масла, тъй като съдържа почти всеки вид химическо съединение, което се намира в останалите етеричните масла. Въпреки това, маслото е леко и нежно.
Билката исоп се използва и за ароматизиране на ликьор и е част от официалната формулировка на Шартрьоз.

ПРИЛОЖЕНИЕ:
Маслото от исоп се използва в ароматерапията, за да помогне за лечение на проблеми, свързани с дихателната и храносмилателната система. Може също така да се използва за облекчаване на артритни болки, язви, синини, зъбоболи и болки в ушите.
Освен това допринася за регулирането на кръвното налягане и действа като успокояващо вещество при тревожност и депресия.

Други приложения на исопното масло са:
-Спазмолитично  – Исоповото масло може да помогне за облекчаване на спазмите в дихателната система, нервната система, мускулите и червата;
-Антисептик  – Когато се прилага върху рани, помага за бързото им заздравяване;
-Масажно и ванично масло  – Когато се използва като едното или другото, исопното масло помага за облекчаване на болката и умората. Може да се използва и за справяне с менструални болки;
-Febrifuge  – това билково масло помага за понижаване на телесната температура и треска;
-Cicatrisant  – Често се използва при кожни проблеми, като ухапвания от насекоми, обриви, циреи и дори при варицела;
-Стимулант  –  Стимулира храносмилателната система /осигурява по-добра обмяна на веществата и усвояването на хранителни вещества. Използва се и за стимулиране на нервната, ендокринната, кръвоносната и отделителната система. 

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ:
-проблеми с кожата, свързани със стареенете, като увисване и бръчки;
-мускулни спазми и остра коремна болка;
-артрит, ревматизъм, подагра и шъзпаления;
-загуба на апетит, болки в стомаха, метеоризъм и лошо храносмилане;
-треска;
-хипотония или ниско кръвно налягане;
-нередовни менструални цикли и менопауза;
-дихателни проблеми, като настинки, кашлица и грип

НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ:

Етеричното масло от исоп може да се използва по няколко начина. Може да се прилага локално върху кожата или дифузно. По-долу са някои начини да се насладите на предимствата на това етерично масло:
-помага за облекчаване на умората, стреса и дори всякакъв вид телесни  болки  – Добавете две капки масло от исоп към водата за баня, за предпочитане топла. Къпането с вода, напоена с масло от исоп, също може да допринесе за спокойната нощна почивка;
-справя се с менструалния дискомфорт или симптомите на менопаузата  – Смесете три капки масло от исоп с базово масло и използвайте сместа като масажно масло върху корема;
-помага за намаляване на болката  – Подобно на предходното предложение, използвайте три капки от това масло, смесени с базово, и масажирайте върху болезнените мускули. Втриването на сместа върху стомаха може също да облекчи стомашно-чревния дискомфорт, причинен от лошо храносмилане и газове;
-понижава температурата  – Масажирането на две капки от маслото с 1 милилитър кокосово масло върху ходилата може да помогне за намаляване на температурата;
-помага за изчистването на запушени дихателни пътища – При вдишване исоповото масло може да облекчи запушването на носа, затруднено дишане, настинки и кашлица. Използвайте две капки при вдишване с пара. Можете също да нанесете две капки масло от исоп, смесено с базово масло върху гърдите си, за да предизвикате отхрачващ ефект.


СЪХРАНЕНИЕ:
 Съхранявайте в тъмен затворен флакон на температура между 5°C и 25°C, далеч от източници на светлина и топлина.

ВНИМАНИЕ:  Маслото от исоп не се препоръчва за употреба при хора с анамнеза за гърчове, високо кръвно налягане, бременни и кърмещи, деца до 5 годишна възраст. Да се избягва контакт с очите и лигавиците. При контакт изплакнете добре с вода. Преустановете употребата , ако се появи зачервяване или дразнене. Препоръчва се преди употреба да се направи алергичен тест. Използвайте етеричните масла винаги разредени с базови масла. 

Съхранявайте на място недостъпно за деца и домашни любимци! 

ВАЖНО: Представената информация е обща и не заменя консултациите със специалист. Не носим отговорност за проведено самолечение.

Наличност: В наличност
X